Wij zijn geopend, OOK zonder afspraak! Showroom bekijken
Melding sluiten
6

Producten

Vakkundig advies van onze experts Altijd de beste keuze
Uitgebreid assortiment kachels en haarden Passende oplossing voor elk interieur
Meer dan alleen vuur Van A tot Z

Een oplossing op maat
ontworpen door een specialist

Ontdek onze maatwerk oplossingen

Meer over de klassieke schouw

De klassieke schouw is een pronkstuk in uw interieur. We helpen u graag verder als u een nieuwe invulling zoekt voor uw bestaande schouw, of als u juist een nieuwe schouw wilt kopen.

De schouw als teken van welvaart

Vroeger was de schouw een afspiegeling van iemands welvarendheid. Het was een manier om aan de visite te laten zien dat de bewoners van het huis er letterlijk én figuurlijk warmpjes bij zaten. Dat is dan ook waarom de klassieke schouw zo’n chique uitstraling heeft en waarom het materiaal en de afwerking van de antieke schouw extra luxe zijn. De traditionele schouwen laten een stukje vakmanschap zien, onder andere door de zorgvuldig ontworpen vormen met, in de meeste gevallen, fijne details.

Eén van de meest exclusieve schouwen van vroeger is de kostbare marmeren schouw. Marmer is een zware kalksteen en het gebruik hiervan stamt al uit de tijd van de oude Grieken en Romeinen. De natuursteen bevat vaak duidelijke kleurverschillen en ieder kleurenpatroon is anders. Juist doordat geen enkel stukje marmer precies hetzelfde is, geeft dit ieder marmeren meubelstuk of bouwwerk een eigen uitstraling – wat vervolgens weer bijdraagt aan de exclusiviteit daarvan.

Moderne versie van de klassieke schouw

Waar voorheen bijna iedere woning uitgerust was met een open haard en schouw, wordt deze vandaag de dag lang niet altijd meer gebruikt. Naarmate de centrale verwarming in de vorige eeuw steeds populairder werd, werden de antieke schouw en schoorsteen langzaam maar zeker overbodig. De schoorsteen werd gesloopt of dichtgemetseld, zodat de warmte die met de cv werd opgewekt niet uit huis niet kon ontsnappen. En andersom: om te voorkomen dat de koude buitenlucht naar binnen kon stromen via het ongebruikte rookkanaal.

Toch zien we in veel gevallen dat de antieke schouw nog wel intact wordt gehouden. Met name de handgemaakte schouwen van vroeger zijn een pronkstuk en vaak zonde om te slopen. Gelukkig zijn er voldoende mogelijkheden om de klassieke schouw een tweede leven te geven. Bijvoorbeeld door deze te combineren met een inzethaard. Hierbij kunt u kiezen uit een elektrische sfeerhaard, maar ook de pelletkachel, gashaard en houtkachel zijn verkrijgbaar als inzethaard. Deze kunnen in de bestaande schouw geplaatst worden, waardoor u de schouw behoudt én profiteert van het hogere rendement dat de moderne kachels en haarden u opleveren.

Wilt u een klassieke schouw kopen?

Kom bij ons langs en ervaar zelf de charme van een klassieke schouw in ons Experience Center. Onze specialisten staan voor u klaar om u meer te vertellen over dit type schouw en om u alvast een voorproefje te geven van de verschillende mogelijkheden.

Meer