Werking zonnecollector
De meest visuele uitleg over de werking van een zonnecollector is de vergelijking met een tuinslang. Wanneer u de tuinslang uitrolt en deze in de zon legt, wordt het water in de slang verwarmd. Een zonnecollector doet in feite hetzelfde. In de zonnecollector lopen buizen waar een koude vloeistof doorheen stroomt. Deze vloeistof wordt opgewarmd door de straling van de zon, die door de zonnecollector wordt omgezet in zonne-energie. Als de vloeistof in de buizen goed verwarmd is, wordt deze doorgepompt naar het buffervat.
Werking buffervat
Het buffervat is de tweede fase in het verwarmingsproces. Dit vat is gevuld met leidingwater en omhuld door buizen. De warme vloeistof die terugkomt uit de zonnecollector stroomt via deze buizen langs het vat met leidingwater. Op die manier wordt het water in dat vat dus verwarmd door de warme vloeistof die uit de zonnecollectoren komt. Een buffervat is daarmee letterlijk de ‘buffer’ voor de opslag van het warme water.
Is de vloeistof in het buizensysteem afgekoeld? Dan wordt het weer teruggepompt naar de buizen in de zonnecollectoren, zodat de vloeistof weer opgewarmd kan worden.
Zonneboiler of zonnecollector?
We merken dat er soms verwarring ontstaat wanneer het over de zonnecollector of zonneboiler gaat. Deze worden nog wel eens door elkaar gehaald, terwijl er wel degelijk verschil zit tussen deze twee termen. De zonnecollector is het zonnepaneel dat op het dak wordt geïnstalleerd om warmte op te vangen. Het woord ‘zonneboiler’ is daarentegen een overkoepelende term voor een zonnecollector, buffervat en naverwarmer bij elkaar.
Wilt u een zonneboiler kopen?
Ervaar zelf de voordelen van de zonneboiler in ons Experience Center. Onze specialisten staan voor u klaar om u meer te vertellen over de verschillende mogelijkheden en om u verder te helpen indien u een zonneboiler wilt kopen.
Zonneboiler – Populaire merken