Er is niets mooier dan een houtkachel aansteken en genieten van de sfeer van echt vuur in huis. Hout stoken is een genot. Het zorgt voor plezier en rust in huis. Helaas kan hout stoken, wanneer het op de verkeerde manier gebeurt, ook voor overlast zorgen. Dit gaat u tegen door verantwoord te stoken.

Iedereen kan hout stoken en een houtkachel aansteken, maar verantwoord stoken gaat niet vanzelf. U wilt ervoor zorgen dat uw omgeving geen last heeft van de uitstoot van uw houtkachel. Het lijkt eenvoudig, maar om verantwoord hout te stoken is kennis nodig. U moet weten wat er precies gebeurt bij een houtkachel aanmaken.

Hoe kunt u verantwoord uw houtkachel aansteken? Op deze pagina vertellen we u over de verantwoorde manier van hout stoken. We leggen u uit wat verantwoord stoken precies inhoudt, waar u op kunt letten bij de aanschaf van een kachel en welk hout u het beste kunt stoken.

Wilt u toch liever persoonlijke uitleg over hoe u uw houtkachel verantwoord kunt aansteken? Kom dan eens langs bij ons Experience Center in Benningbroek. Onze experts kunnen u alles vertellen over hout stoken en geven u graag een vrijblijvend advies. 

Wat is verantwoord hout stoken?

Bij de (onvolledige) verbranding van hout ontstaat rook, wat voor overlast kan zorgen. Bij een houtkachel aansteken zal eerst het vocht in het hout verdampen. Dit gebeurt al bij een temperatuur van tussen de 50 en 100 graden Celsius. Vuur ontstaat pas bij 400 graden Celsius, wanneer de gassen in het hout ontbranden. Hierbij ontstaat rook.

Houtrook bestaat uit een samenstelling van verschillende stoffen, waaronder stikstof, koolstofdioxide en roet. Een belangrijke stof is fijnstof. Dit zijn stofdeeltjes die met de rook mee naar buiten komen. Niet alleen een houtkachel aanmaken veroorzaakt fijnstof. Denk aan de uitstoot van auto’s, maar ook aan natuurlijke stoffen zoals zand en zout. 

Bij onverantwoord stoken komt veel rook vrij, en dus veel fijnstof. Dit veroorzaakt overlast. Mensen met luchtwegklachten kunnen bijvoorbeeld veel last hebben van de uitstoot van houtkachels. Bij verantwoord hout stoken neemt u maatregelen die zorgen dat de uitstoot van uw houtkachel beperkt blijft.

Een oude versus een nieuwe houtkachel aanmaken

Verantwoord stoken begint bij de aanschaf van een houtkachel. Er worden steeds strengere eisen aan kachels gesteld. Dat is goed, want het zorgt ervoor dat kachels en haarden steeds duurzamer en veiliger worden. Moderne kachels zijn uitgerust met de nieuwste technieken, wat ze doorgaans zuiniger en schoner maakt dan oude modellen.

Moderne houtkachels hebben bijvoorbeeld een Ecolabel. Dit is een energielabel dat laat zien hoeveel uw kachel aan energie verbruikt. Heeft de kachel een groen label, dan is de kachel energiezuinig. Kachels met dit label voldoen aan de huidige wetgeving en zijn dus een goede keuze.

Gelukkig kunt u ook verantwoord een oude houtkachel aanmaken, als u weet waar u op moet letten. De grootste winst kan behaald worden door geschikt hout te stoken als u uw houtkachel gaat aanmaken.

Met schoon en droog hout stoken

U wilt altijd schoon en droog hout stoken. Gooi niet zomaar alles in de kachel, maar let erop dat u goed hout gebruikt. Stook nooit hout dat chemisch behandeld is, zoals hout dat in de tuin is gebruikt of is geverfd of gelakt. Dit zorgt er namelijk voor dat deze chemische stoffen in de lucht belanden, wat erg ongezond is voor zowel de stoker als zijn omgeving. Kijk dus altijd goed naar welk hout u stookt. Zorg er ook voor dat u uw hout op een goede plek opslaat.

Het gebruiken van droog hout minimaliseert de uitstoot van rook. Hout moet tenminste twee tot drie jaar overdekt kunnen drogen na de kap. De vochtwaarde moet rond de vijftien of twintig procent liggen om er het meeste uit te halen. Een vochtwaarde boven de twintig procent zorgt voor veel rook en fijnstof, en levert daarnaast een minder mooie vlam op. Door hierop te letten en het juiste hout te gebruiken kunt u met een goed gevoel uw houtkachel aansteken. De vochtgraad van hout kunt u gemakkelijk meten met een houtvochtmeter. Dat doet u door het hout eerst te kloven en vervolgens op het gekloofde vlak het vochtpercentage te meten.

Hoe kunt u het beste een houtkachel aansteken?

Een goede methode om uitstoot te beperken is uw houtkachel aansteken volgens de Zwitserse aansteekmethode. U steekt de kachel hierbij van bovenaf aan, terwijl u  misschien gewend bent van onderen te beginnen met stoken. Het gebruiken van de Zwitserse aansteekmethode zorgt voor een bijna volledige verbranding, waardoor er een stuk minder rook ontstaat.

Dit is hoe u uw houtkachel kunt aansteken volgens de Zwitserse methode:

  • Begin het bouwen van uw houtstapel met dikke blokken, die u kruislings op elkaar stapelt.
  • Hoe hoger u bouwt, hoe kleiner de blokken moeten worden.
  • Leg boven op de stapel een paar aanmaakhoutjes met daarbovenop aanmaakblokjes.
  • Nu kunt u uw houtkachel aansteken. Maak de aanmaakblokjes aan, zodat het vuur zich van boven naar beneden kan verspreiden.

Doordat het vuur rustig opstart bij deze manier van uw houtkachel aansteken ontstaat er minder rook. Het vuur brandt rustig van boven naar beneden, waardoor er een volledige verbranding van het hout ontstaat. 

Hoe controleert u of u goed stookt?

Uw vuur brandt en u heeft de juiste voorzorgsmaatregelen getroffen bij het aansteken van uw houtkachel. Hoe weet u nu of die werken? Er zijn een paar manieren om te controleren of u op een verantwoorde manier aan het stoken bent. Kijk bijvoorbeeld naar de kachelruit. Is deze schoon? Dan is er tijdens het stoken weinig fijnstof vrijgekomen en is er verantwoord gestookt. Ook is het goed de rook in de gaten te houden. Bij een verantwoorde manier van hout stoken ziet u namelijk al snel na de houtkachel aanmaken geen rook meer uit de schoorsteen komen. 

Leer verantwoord uw houtkachel aansteken met onze stooktraining

Heeft u meer hulp of uitleg nodig bij uw houtkachel aansteken? Wij van Krul Alltech bieden ook stooktraining aan. Deze geven wij in de showroom, maar ook bij u thuis wanneer uw houtkachel wordt opgeleverd. In die training geven wij de beste tips & tricks om verantwoord de stoken. Daarna kunt u met een gerust hart uw houtkachel aansteken. Kom eens langs in ons Experience Center en laat u informeren door onze vakkundige specialisten.