Houtrookfilter

Een houtrookfilter maakt het mogelijk om schoon te stoken en overlast door rook of roet te verminderen. Zo’n roetfilter voor een houtkachel kan ervoor zorgen dat er minder rook en geur uit de schoorsteen komt. De houtrookfilter zorgt voor een vermindering tot wel 96% van schadelijke stoffen, hieronder valt een vermindering van 55% CO uitstoot en een 65% vermindering van stof uitstoot. Hiernaast verhoogt de houtrookfilter het rendement met maar liefst 3%. U kunt met een houtrookfilter een houtkachel dus een stuk schoner maken. De filter kan eenvoudig ingebouwd worden in een bestaand of nieuw rookgasafvoerkanaal. Op die manier kunt u verantwoord van uw houtkachel blijven genieten, zonder de overlast.

ABCAT houtrookfilter

Zo’n houtrookfilter wordt ook wel ABCAT genoemd. Dit is een afkorting voor After Burning CATalyst. De naam geeft veel weg over de functie: een ABCAT houtrookfilter is een naverbrandingskatalysator. Het woord ‘katalysator’ kent u misschien: vrijwel elke auto is met zo’n filter uitgerust om de CO2- en roetuitstoot van de automotoren te verminderen. Een ABCAT houtrookfilter werkt op een vergelijkbare manier. De stoffen die onvermijdelijk vrijkomen bij een verbranding worden tegengehouden en komen dus niet in de lucht terecht. Hierdoor stookt u schoon en verantwoord. Neem ook eens een kijkje op de website van ABCAT zelf.

De voordelen van een houtrookfilter

Een houtrookfilter heeft veel verschillende voordelen, bijvoorbeeld:

 • Verhoogd uw rendement met wel 3%.
 • Hij werkt ook als roetfilter voor uw houtkachel.
 • Vermindert geuroverlast.
 • Eenvoudig te plaatsen en te reinigen.
 • Tot 96% vermindering uitstoot van schadelijke (fijn)stoffen.
 • Verkrijgbaar in het RVS en in het zwart.
 • Gaat tot wel 20 stookseizoenen mee.
 • Omdat de katalysator voor een vlam loze naverbranding zorgt, blijft uw rookgaskanaal schoner.

Hoe werkt een houtrookfilter?

Een ABCAT houtrookfilter is uitgerust met katalysatortechniek. Een katalysator is een stof die een reactie begint of versnelt, maar die daarbij zelf niet verbruikt wordt. U vindt een katalysator in de uitlaat van elke moderne auto. Daar zorgen ze ervoor dat stoffen zoals roet en onverbrande benzine niet in de lucht komt bij de uitstoot. Bij een houtkachel wordt de ABCAT in de schoorsteen gemonteerd. Het houdt onverbrande en schadelijke stoffen effectief tegen. Een ABCAT houtrookfilter wordt gemaakt van speciaal corrosievast staal en edelmetalen. De houtrook vloeit door het luchtdoorlatende ontwerp gemakkelijk door de houtrookfilter heen.

 

Meer dan een roetfilter in uw houtkachel

Een ABCAT houtrookfilter houdt niet alleen deeltjes tegen. Hij zorgt ervoor dat deeltjes die in het vuur niet verbrand zijn alsnog kunnen verbranden. Hierdoor kan de katalysator bijzonder warm worden, tot wel 500 graden. De buitenkant van de kachelpijp wordt hierdoor echter niet warmer dan door het stoken zonder een ABCAT houtrookfilter.

 

Randvoorwaarden voor een houtrookfilter

Er bestaan ABCAT houtrookfilters en roetfilters voor allerlei soorten kachels en stookinstallaties. Ze zijn geschikt voor houtkachels met vermogens vanaf 4 kW. Uw kachel moet over een gesloten verbrandingskamer beschikken. Bij open verbrandingsruimtes, zoals een open haard of verschillende soorten tuinhaarden, is een ABCAT houtrookfilter niet geschikt. Ook moet de rook die uit de haard ontsnapt een temperatuur van boven de 300 graden Celsius bereiken. Die temperatuur heeft de katalysator nodig om het afgevangen roet goed te verbranden. Als die temperatuur niet gehaald wordt zal de houtrookfilter vaak moeten worden schoongemaakt.

Welke houtrookfilter past bij uw kachel?

Bij de aanschaf van een houtrookfilter is het belangrijk te letten op het vermogen van uw kachel. Dat vermogen bepaalt namelijk hoe groot de ABCAT houtfilter moet zijn om goed te functioneren. Hiervoor is het ook handig de diameter van het rookkanaal op te meten. Dat doet u door de omtrek van de pijp te meten en deze te delen door 3,14. Als u de benodigde informatie heeft van uw rookkanaal en uw kachel kunt u de diameter van de ABCAT bepalen:

 • ABCAT® 125 mm – Tot circa 5 kW vermogen
 • ABCAT® 130 mm – Tot circa 6 kW vermogen
 • ABCAT® 150 mm – Tot circa 8 kW vermogen
 • ABCAT® 180 mm – Tot circa 12 kW vermogen
 • ABCAT® 200 mm – Tot circa 15 kW vermogen

Voor de ABCAT is ook een afwaterend aansluitstuk beschikbaar voor alle diameters.

Wij helpen u verantwoord stoken

Wilt u uw houtkachel (nog) schoner maken en ervoor zorgen dat u altijd verantwoord stookt? Dan is een ABCAT houtrookfilter de juiste keuze voor u. Deze naverbrandingskatalysator maakt het mogelijk om de uitstoot van uw kachel drastisch schoner te maken. Ook met een oude kachel kunt u hierdoor verantwoord stoken. Heeft u meer vragen over hoe u op een schone en verantwoorde manier hout kunt stoken? Kom dan eens langs in onze showroom in Benningbroek. Onze specialisten staan voor u klaar om u te voorzien van het beste advies. Voor meer informatie over schoon stoken gaat u naar rookfilter.nl.