Tegenwoordig willen we er zeker van zijn dat de apparaten die we gebruiken niet onnodig veel energie verbruiken. Energieverspilling is slecht voor het milieu en onze omgeving, maar ook voor de portemonnee. Daarom komen er steeds scherpere richtlijnen die bepalen aan welke eisen nieuwe apparatuur moet voldoen. Een voorbeeld is de EcoDesign-richtlijn. Wilt u een kachel of haard die echt energiezuinig is? Dan kiest u voor een EcoDesign-kachel die aan de regelgeving voor houtkachels in 2020 voldoet. Er is in Nederland namelijk een nieuwe EcoDesign-richtlijn ingevoerd, die aangeeft aan welke eisen houtkachels en gashaarden moeten voldoen.

Bekijk gashaarden
Bekijk gashaarden

Richtlijnen voor een EcoDesign-kachel

Met een EcoDesign-kachel bedoelen we een kachel die aan de nieuwste EcoDesign-richtlijnen voldoet. De EcoDesign Directive vormt binnen Europa een richtlijn voor alle apparatuur die energie verbruikt, met het doel deze apparatuur veiliger te maken. Daar vallen ook kachels en haarden onder. U herkent de EcoDesign-richtlijnen vast van de zogenaamde Ecolabels, die sinds 2018 duidelijk zichtbaar op elke kachel en haard worden weergegeven. Zo is het in één oogopslag duidelijk hoe energiezuinig de kachel die u op het oog heeft is. In 2022 treedt in Europa de nieuwe richtlijn in werking, die vanzelfsprekend ook leidt tot nieuwe regels voor houtkachels. In Nederland is deze wetgeving vervroegd ingevoerd, namelijk al in 2020.

Regelgeving voor houtkachels in 2020

In die nieuwe regels voor houtkachels is vastgelegd waar een kachel aan moet voldoen op het gebied van zuinigheid en milieuvriendelijkheid. De doelstelling is het verminderen van de CO2 uitstoot en de vervuiling die ontstaat bij het stoken van hout. In de regelgeving voor houtkachels in 2020 werd onder andere bepaald dat alle nieuwe houtkachels in Nederland vanaf 1 januari 2020 een hoog rendement moesten hebben: minimaal 75%. Daarnaast mochten ze slechts 40 milligram fijnstof per kubieke meter uitstoten. Kachels die niet aan deze nieuwe regels voor houtkachels voldeden, mochten niet meer worden verkocht.

Bekijk houtkachels
Bekijk houtkachels

Wat is een zuinige houtkachel?

Let bij de aanschaf van uw nieuwe EcoDesign-kachel dus goed op het label, ook wanneer u een houtkachel kiest. Die geeft de zuinigheid van het toestel namelijk aan. Bent u op zoek naar een echt zuinige kachel, kies dan voor een energielabel A++. Op onze website vindt u een groot aantal zuinige houtkachels en haarden. Deze voldoen allemaal aan de EcoDesign-richtlijnen van 2022. Wilt u er zeker van zijn dat uw nieuwe kachel een EcoDesign-kachel is en aan de nieuwe regels voor houtkachels voldoet, dan bent u bij ons aan het goede adres.

De voordelen van een EcoDesign-kachel

Een EcoDesign-kachel die voldoet aan de regelgeving voor houtkachels 2020 heeft verschillende voordelen, bijvoorbeeld:

  • Een EcoDesign-kachel heeft een hoog rendement.
  • Zo’n gashaard, elektrische kachel of houtkachel voldoet aan alle richtlijnen.
  • Een EcoDesign-kachel veroorzaakt minder overlast.
  • U stookt efficiënter in een kachel die aan de regelgeving houtkachels 2020 voldoet.

Een houtkachel met een hoog rendement

Een EcoDesign-haard of houtkachel met een hoog energielabel is efficiënt. Ze hebben een hoog rendement, wat betekent dat u daar de vruchten van plukt wanneer u zo’n kachel in huis haalt. Op die manier geniet u van de pracht van een echte houtkachel, maar houdt u ook rekening met de natuur en met uw eigen verbruik. Ook is de uitstoot van schadelijke stoffen bij een EcoDesign-haard beperkt, wat ervoor zorgt dat uw haard voor minder overlast zal zorgen. Wilt u zelf ook een steentje bijdragen? Dat doet u door goed te letten op het gebruik van uw EcoDesign-kachel. De manier waarop u stookt heeft invloed op het rendement en de zuinigheid van uw houtkachel. Gebruik de kachel waar hij voor bedoeld is en stook bijvoorbeeld volgens de Zwitserse methode. Daarmee weet u zeker dat u met uw kachel aan de nieuwe regels voor houtkachels voldoet.

De beste EcoDesign-kachel voor u

Bent u op zoek naar een EcoDesign-kachel die aan de regelgeving voor houtkachels 2020 voldoet, maar weet u niet welk model het beste bij uw situatie en gebruik past? Kom eens langs in onze showroom. Onze adviseurs staan voor u klaar en helpen u graag bij de keuze van uw nieuwe EcoDesign-kachel of haard. Zij zijn op de hoogte van de nieuwste wet- en regelgeving omtrent kachels en haarden en weten hoe ze deze toe moeten passen. Met elke vraag kunt u bij ons terecht.

Bezoek onze showroom
Bezoek onze showroom