Heeft u een open haard in huis, maar wilt u die veranderen in bijvoorbeeld een elektrische haard of gashaard? Dan kunt u kiezen voor een inzethaard. Door een inzethaard in een bestaande openhaard te plaatsen stapt u gemakkelijk over op een alternatieve haard. Een gashaard is bijvoorbeeld veiliger dan een open haard waar hout in gestookt wordt, terwijl een elektrische haard veel sfeer geeft maar geen uitstoot met zich meebrengt. Hieronder leggen we u uit wat een inzethaard precies is, en wanneer zo’n inzethaard plaatsen voor u de juiste keuze kan zijn.

Wat is een inzethaard?

Een inzethaard is een haard die wordt geplaatst in een al bestaande situatie, bijvoorbeeld een bestaande open haard. Een inzethaard in een bestaande open haard laten zetten is een goed idee wanneer u uw haard wilt vervangen door een elektrisch model, maar ook gashaarden en houthaarden kunnen in een bestaande haard gezet worden. Door een inzethaard in een bestaande open haard te bouwen zijn er minder sloopwerkzaamheden nodig om ruimte te maken voor de nieuwe haard. Bij een elektrisch model is het daarnaast niet nodig om bijvoorbeeld een rookkanaal te installeren, omdat er geen uitstoot vrijkomt.

Inzethaard of inbouwhaard?

Een inbouwhaard werkt net anders. De twee worden vaak als synoniemen gebruikt, maar dat is niet correct. Een inbouwhaard wordt namelijk gebruikt voor nieuwe situaties waar er nog geen bestaande haard is. Het is echter ook geen open haard: een inbouwhaard wordt, zoals het woord al prijsgeeft, in de wand gebouwd. Een groot deel van de haard is daardoor uit het zicht. Het legt de nadruk op het vlammenspel in de haard, waardoor sommige mensen juist op dit type haard vallen.

Een elektrische inzethaard in een bestaande open haard plaatsen

Door middel van een inzethaard is het mogelijk over te stappen naar een elektrische haard. Een elektrische haard heeft tegenwoordig vaak hetzelfde vermogen als een elektrische inbouw- of vrijstaande haard. Elektrische haarden zijn een uitstekende keuze als u wilt genieten van de sfeer die een haard met zich meeneemt, maar zonder het vuur. De vuursimulatie in dit type haarden zijn bijzonder realistisch, waardoor u aan het vlammenspel niets hoeft te missen. Een elektrische inzethaard in een bestaande open haard neerzetten is dus een goede keuze wanneer dit u aanspreekt.

Inzet gashaard

Ook de gashaard wordt vaak gebruikt om de traditionele, houtgestookte open haard te vervangen. Dat komt doordat een gashaard, net als een elektrisch model, veiliger is. Er komen geen echte vlammen aan te pas, ook al lijkt het vlammenspel levensecht. Dat maakt een inzetgashaard een goede keuze voor ruimtes waar ook kinderen en huisdieren leven. Daarnaast kost een gashaard minder werk dan een traditionele open haard: u heeft geen hout nodig en hoeft dus niet ouderwets te stoken, maar zet de haard met één druk op de knop aan of uit.

Een inzethaard kopen

Wilt u een inzethaard aanschaffen, maar twijfelt u over welk model het beste bij uw wensen past? Kom dan eens langs in ons Experience Center. Daar staan meer dan 700 haarden die u kunt bekijken. Een groot deel van die haarden brandt, waardoor u een goede indruk krijgt van het karakter van de haard. Bij twijfels of vragen staan onze specialisten klaar om u te helpen en te adviseren.