Stook problemen

Een zwart wordend kachelruitje kan diverse oorzaken hebben, zoals het gebruik van te vochtig of behandeld hout, plaatsing van houtblokken te dicht bij het glas, een overvolle kachel, gesloten luchtschuif, onvolledige verbranding, te weinig stoken, een overvolle asla/kachel, valse lucht, en versleten afdichtingen. Een goed onderhouden vuur met rood/oranje vlammen helpt roetaanslag te voorkomen. Regelmatig onderhoud en juiste stookpraktijken zijn essentieel voor een schone kachelruit.

Mogelijke redenen voor problemen met uw kachel kunnen te maken hebben met het gebruik van ongeschikte aanmaakhoutjes (circa 10 worden aanbevolen), te vochtig hout, een overvolle kachel, een te volle aslade die de zuurstoftoevoer belemmert, een koud of onvoldoende trekkend rookkanaal, deels gesloten luchtschuiven, een te kleine diameter van het rookkanaal, windstilte of mistige weersomstandigheden. Het aanpakken van deze specifieke aspecten kan helpen om een soepele en effectieve verbranding in uw kachel te bevorderen.

Uw rookkanaal is nog niet op de juiste temperatuur. Mogelijk gebruikt u te grote blokken hout of stopt u de kachel te vol. Controleer of de schuiven van de luchttoevoer open staan en of de weersomstandigheden goed zijn.

De lak van uw haard en rookkanaal is nog niet uitgehard en zal tijdens het instoken uitharden. Stook uw kachel de eerste keer dan ook een aantal uren flink op. Het uitharden kan gepaard gaan met een onaangename geur en witte rook. Na een aantal keren stoken zal de lak volledig uitgehard zijn.

Onderhoud

Na loop van stoken is het mogelijk dat er scheurvertoning vormt in uw binnenwerk. Het vuurvaste binnenwerk van uw kachel is gemaakt van een natuurproduct en is aan sterke temperatuurschommelingen onderhvig. Door het elke keer weer uitzetten en krimpen ontstaan er op termijn scheuren. Zolang het binnenwerk op zijn plaats blijft zitten is deze volledig functioneel. De scheuren hebben geen invloed op het functioneren van de kachel. Zodra de scheuren kieren beginnen te worden, of het binnenwerk valt uit elkaar is het raadzaam deze te gaan vervangen. Dit zijn slijtage onderdelen en vallen niet onder garantie. Het juiste binnenwerk kunt u bestellen via onze webshop Kachelsenhaardenwinkel.nl

‘vroeger’ waren deurpakkingen gemaakt van asbestkoord. Tegenwoordig is dit van glasvezelkoord. Het kan gebeuren dat na loop van tijd uw pakking slijt, deze dient vervangen te worden. U kunt al uw slijtage onderdelen bestellen via onze webshop door hier te klikken.

Wij maken gebruik van speciale schoonmaaksponsjes en ruitenreinigers. Onderstaand kunt u bekijken hoe we dit precies doen.

Maak je kachelruit brandschoon🔥

In deze video laten wij zijn hoe je een kachelruit brandschoon kunt maken.  De onderhoudsartikelen kunt u onderstaand bestellen.

Schoonmaaksponsjes

Ruitenreiniger

Multi Cleaner